Luxemburský veľkovojvoda Henri rokoval s premiérom Dzurindom v Levoči

10.09.2005 Levoča

Levoča 9. septembra (TASR) - Predovšetkým o európskych témach, ale aj slovensko-luxemburskej spolupráci diskutovali dnes v priestoroch historickej radnice v ...
Levoča 9. septembra (TASR) - Predovšetkým o európskych témach, ale aj slovensko-luxemburskej spolupráci diskutovali dnes v priestoroch historickej radnice v Levoči predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda s veľkovojvodom Henrim de Luxembourg. Veľkovojvoda zavítal do starobylej Levoče spoločne s manželkou veľkovojvodkyňou Mariou Teresou a ďalšími členmi delegácie na záver trojdňovej oficiálnej návštevy Slovenska.

Po skončení stretnutia premiér pre TASR uviedol, že hoci je Luxembursko neveľkou krajinou, je na jedenástom mieste z pohľadu priamych zahraničných investícií. Pri návšteve Slovenska sprevádzajú veľkovojvodu ľudia z finančných kruhov, obchodu a priemyslu. \"Mám informácie, že aj v týchto dňoch došlo k podpisu o vzniku jedného spoločného podniku medzi Slovenskom a Luxemburskom. Medzi našimi krajinami sú veľmi dobré vzťahy a myslím si, že aj táto návšteva hlavy štátu prispeje k tomu, že sa budú naďalej pozitívne rozvíjať, \" uviedol premiér. Doplnil, že diskutovali aj o európskych témach, \"o všetkom, čo dnes hýbe Európou, vrátane posledného vývoja na Ukrajine\".
Na otázku o smerovaní zahraničných investícií premiér odpovedal, že \"po istom boome v západnej časti Slovenska, od Žiliny na západ, stále viac objavujú investori aj región východného Slovenska\".
Veľkovojvoda Henri spoločne s manželkou a ďalšími členmi delegácie si potom prezreli centrum Levoče v sprievode primátora mesta Miroslava Čurillu. Po slávnostnom obede v levočskom hoteli Satel sa vydali na prehliadku Spišského hradu.
Späť do vlasti odcestuje hlava Luxemburského veľkovojvodstva so sprievodom z popradského letiska dnes popoludní.
 

Vyberte región

mark